
Istnieją dwa podstawowe rodzaje witamin, witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a sposób, w który organizm przechowuje czy nie gromadzi witamin pobranych z pożywienia, zależy z tego, jaki wtedy jest typ. Organizm nie może magazynować witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, iż dana osoba musi codziennie uzupełniać spożycie witamin rozpuszczalnych w wodzie. Osiem witamin z grupy B oraz witamina C to witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz organizm nie może magazynować zawartości tych witamin.
Nie jeździ po prostu o to, że organizm nie może przechowywać witamin rozpuszczalnych w wodzie, a również witaminy rozpuszczalne w wodzie są łatwo niszczone przez niewłaściwe przechowywanie, obchodzenie się lub gotowanie żywności zawierającej te witaminy. W szczególności istotne jest, by nie przegotować warzyw przez gotowanie, ponieważ witaminy rozpuszczalne w wodzie są z nich wypłukiwane, ale brak możliwości przechowywania witamin rozpuszczalnych w wodzie można przezwyciężyć przez lekkie gotowanie lub gotowanie na parze i użycie wody z tego warzywa ugotowano sosy i sosy. Ponieważ organizm nie może przechowywać witaminy C bądź innych witamin rozpuszczalnych w wodzie, istotne jest, ażeby spożywać zbilansowaną dietę z co najmniej 5 porcjami owoców oraz warzyw, ażeby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin do użycia w razie potrzeby, a kobieta nie cierpi. z niedoboru witamin spowodowanego niezdolnością organizmu do magazynowania zawartości witamin.
Z innej strony organizm może przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ciało będzie przechowywać zawartość witamin w celach tłuszczowych, żeby można je było użyć w razie potrzeby, a kobieta nie musi spożywać tak wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tak często, jak ma to mieszkanie w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Komórki tłuszczowe przechowują witaminy A, D, E i K, dlatego są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.