Trochę wiadomości na temat witaminy A

Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, ponieważ była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, iż witamina I ma dużo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Wszelako witamina A istnieje nie wyłącznie wchłaniana bezpośrednio, ale istnieje też wytwarzana przez organizm przez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.

Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach i warzywach, szczególnie w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Najważniejszą sprawą do zapamiętania jest to, że spożywanie zbyt dużej ilości czystej witaminy A może być toksyczne. Istotne jest, ażeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci oraz innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego wskazane jest, ażeby skoncentrować się na uzyskaniu jak największej liczby beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać duże liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.

https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/dla-pacjenta/

Wiele osób pamięta, jak powiedziano im, iż jedzenie wielkiej ilości marchwi pomaga widzieć w noce i jest toż zrobione witaminą A, która jest wytwarzana z wysokiego poziomu beta karotenu, który spotyka się w warzywach. Inne pokarmy, które posiadają wysoki poziom beta karotenu, jaki można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest stosowany nie wyłącznie do robienia witaminy A, ale sam w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, albowiem nadmiar po przemianie w witaminę I jest wykorzystywany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga również zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeśli są uszkodzone, ażeby zapobiec infekcji. Dzieci także potrzebują dużo witaminy A, by pomóc ich kościom oraz zębom w prawidłowym rozwoju.

Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.