
Jedzenie w znaczącym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Ogromne znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też w jakich ilościach. Ważny jest umiar, którego tak bardzo dziś nam brakuje (stąd epidemie otyłości i innych chorób cywilizacyjnych). Nawet jednak zachowując umiar, musimy zwracać uwagę na to, co jemy. Coraz popularniejsza staje się zdrowa żywność i żywność ekologiczna. Uważamy, by produkty, które spożywamy, były zdrowe dla nas, ale też nie szkodziły środowisku.
Ta właśnie koncepcja przyświecała idei żywności ekologicznej, która główny nacisk kładzie na proces produkcji żywności, który ma być neutralny dla środowiska naturalnego. Żywność ekologiczna to jednocześnie zdrowa żywność, ale nie każda zdrowa żywność jest jednocześnie ekologiczna. Nie wszystko bowiem, co dobre dla naszego zdrowia, jest również nieszkodliwe dla środowiska. Dlatego żywność ekologiczna poddawana jest procesowi kontroli i certyfikacji.